Mindenki menjen ki!


"Che dolcezza infantile
nella mattinata tranquilla!
C'è il sole tra le foglie gialle
e i ragni tendono fra i rami
le loro strade di seta."

(Federico García Lorca)



Régebben rengeteget kirándultunk.Vagyis sokkal inkább túráztunk, még mielőtt bárki tévesen andalgásra meg bámészkodásra asszociálna. Szóval túráztunk, mégpedig sokat. Minden áldott hétvégén. Bejártuk a Mecseket keresztül-kasul, elutaztunk a Mátrába, a Bükkbe, és szerettük.

Én egy ideje már nem szeretem. Az andalgást, meg a bámészkodást viszont meg tudnám szeretni. Épp ezért, és főleg családi csapatépítés reményében, tudatosan próbálom gyakorítani a szabadtéri programokat. Nem fogom szépíteni, jelenleg még mindig ott tartok, hogy egy könyv és kanapé vs. kirándulás párharcban, én bizony inkább az előbbire voksolnék, de mostanában próbálom csakazértis az utóbbit választani. Csodás vidéken élünk, ezt mindig is tudtam. Az elmúlt két őszi hónapban felkerestünk jópárat a környékbeli kirándulóhelyek közül. Nem fizetett programajánló következik.

Óriások a Kelet-Mecsekben

Tulajdonképp még a nyáron "kivégeztük" mindhárom óriást, sőt a sárkányt is. A gyerekeim nagy kedvence a Fehérlófia című mese, ezért már régóta tervben volt, hogy meglátogatjuk Fanyűvőt, Kőmorzsolót és Vasgyúrót. Bár előtte elég nagy volt a cidri, végül mindhárom óriás teljesen ártalmatlannak bizonyult, ráadásul ingyenesen megtekinthetők, igaz, hogy mindegyik más-más településen. Nekem mégis a használt autógumikból készült sárkány lett a kedvencem, ő Magyaregregyen vigyáz a várra. Fanyűvőt Bikalon, Kőmorzsolót Hosszúhetényben, Vasgyúrót Mecseknádasdon találjátok.


Bükkösdi Ökopark


Legutóbb Bükkösdön voltunk. Tőlünk félórányi kocsikázásra van, ami jól bírható a gyerekekkel, és az 500 forintos belépő is egész baráti. Az, hogy közvetlenül a bejárat mellett van egy hatalmas játszótér, minden földi jóval, kicsit lassította a bejárást, de ezt leszámítva, nekem nagyon tetszett. Nagyon szép vidéken van, és láthatólag az állatok is jól érzik itt magukat. Van mindenféle simogatni-, etetni- és csodálni való jószág, kecskék, lovak, szarvasok, őzek, szürkemarhák, disznók, jó sok baromfi és egyebek, de az én személyes kedvencem az úgynevezett hancúrgóré, ami egy góré, tele szalmával, ahol gyerek és felnőtt kedvére zsiványkodhat.






Szaporca, Ős-Dráva Látogatóközpont

Bár ide csak egyedül vittem a gyerekeket, azért így is jól éreztük magunkat. Gondolom itt sem véletlen, hogy a játszótér közvetlenül a bejárat mellett van. Nagyon szép legelők, magaságyások, szabadtéri kiállítás és egy működő gémeskút mellett kell végigbaktatni, aztán eljut az ember a majorságba, ahol mindenféle jámbor és kevésbé barátságos háziállat van. Tulajdonképpen hasonló tematikájú, mint Bükkösd, de a hangulata és a táj egészen más. Nem először voltunk már itt.



Nagyharsányi szoborpark

Egy nagyobb családi kirándulás keretében, Á. ötlete alapján voltunk itt október legelején. Mindenképpen menjen el, aki még nem járt itt, nemcsak a klassz szobrok miatt, hanem azért is mert elképesztő a kilátás a panoráma sétányról.




Mecseki kirándulások

Bár az erdő még sok helyen zöld, de az őszi színek lassan mindenhol átveszik az uralmat. Leírhatatlanul szép. Igaz, a Mecsek nem olyan vadregényes, mint az északabbi hegyeink, de nekem mindig a kedvencem marad, rengeteg szép emlékem köthető ide. A kirándulóhelyek száma pedig végtelen. Nemrég újra meglátogattuk régi kedvencünket, a Gergely-Éva- (bizony!) forrást, voltunk a mostanában nagyon felkapott Flóra-pihenőnél, és néhányszor már én is elkísértem a család többi tagját legújabb kedvenc úticéljukhoz, a Bokor-forráshoz.



Ha nem lesz már ilyen szép, napos az ősz, akkor sem érdemes a házban maradni. Menjetek ki minél gyakrabban a szabadba, megpróbálom rávenni magam én is. Ha máshol nem, akkor a ház körül, a kertben is mindig akad szépség és tennivaló. Még szeptember elején csináltam néhány őszi virágládát a maradék raklapokból, egész mutatósak lettek. Mindjárt mutatok képeket is.



Egyelőre a bekuckózások váratnak magukra; mint említettem, igen tudatos családi kapcsolatépítés zajlik, nagyjából minden hétvégére jut valamilyen program. Újabban a gyerekek nélkül is kimozdulunk már, amiért köszönet a nagyszülőknek, illetve mindenkinek, aki ilyenkor közreműködik. Nagyon furcsa ez még nekünk is, ennyi év szünet után. Volt, hogy elutaztunk egy éjszakára a barátainkhoz, vagy csak sétáltunk egyet a Tettyén, de jártunk koncerten is, ami elég szürreális volt, mivel egy régi tanítvány vette el a kabátunkat a ruhatárban, egy másik meg kiszolgált fröccsel a pultban, de hát ez van, öregszenek a gyerekek.


A szokásos, konyhai tevékenységeimet összefoglaló, képes bemutató előtt, még egy szuper helyet ajánlok nektek. Az elmúlt két hónapban kétszer is megfordultam a nagybaracskai Bárka Csárdában. Nagyon szép helyen van, jó és rossz időben is lehet a vízparti tájat nézegetni evés-ivás közben a teraszon, vagy a hatalmas üvegablakos belső teremben. Van egy csomó halas- és nem halas étel, amiből garantáltan marad elvitelre is, és kedvesek a pincérek. Menjetek el!




A legközelebbi találkozásunkig vigyázzatok magatokra! Csak néha kuckózzatok be, és inkább gyakrabban mozduljatok ki, aztán meséljétek el, merre jártatok! Ölelés mindenkinek.




A blogbejegyzés saját képeket tartalmaz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Boldog születésnapot Sweethomeprojekt!

A blog már nem menő

Februári agónia